Herrens veje – kærlighedens veje

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

HERRENS VEJE - KÆRLIGHEDENS VEJE

 

Min kæreste og jeg sidder klinet til tv´et hver søndag for at se ”Herrens Veje”, en serie om en moderne præstefamilie. Den udfolder sig nærmest som en prædikenserie med et citat fra Bibelen, som omdrejningspunkt for hvert afsnit. Mesterligt skåret og drejet af Adam Price.

 

Centralt i serien står præsten Johannes og hans kone Elisabeth – deres forhold, kampe, konflikter, svigt gennem årene men frem for alt deres stærke kærlighed, som løber som en understrøm i det hele.

Midtvejs i seriens anden del genoplives deres varme og intimitet i afsnittet med titlen: ”Lad jer forvandle ved at sindet fornyes”. De får øje på hinanden igen. De ser ind i hinanden gennem slør af skam, smerte, ensomhed og elsker med hinanden efter lang tids pause. Latteren bobler op imellem dem, og de forenes i en fælles opgave med at tage sig af en kirketjener, som er en ven af familien.  Så smukt og rørende! Sindet fornyes, og de forvandles.

 

Hold nu op, hvor jeg har respekt for par, som lever med hinanden i medgang og modgang i årevis! Jeg løfter glasset og drikker deres skål fuld af anerkendelse. Hvad fortæller Johannes og Elisabeth os om vejene til livslang kærlighed?

 

Alt har sin stund og hver en ting under himlen sin tid, siger et andet bibelcitat. Johannes og Elisabeth evner at gennemgå tider og faser med hinanden. Tider med tørke, sorg, vrede og skam. Og så finder de hinanden igen. Det er stort at kunne det med hinanden. At have tålmodigheden og rummeligheden til at lade livet og samlivet have sine faser og ikke have for travlt med at fikse problemerne eller løbe skrigende væk. At give tid til sindets fornyelse.

 

De giver hinanden frihed til at være sig selv. De er sammen og hver for sig. Johannes har sit liv og virke – sin passion som præst. Elisabeth har sin egen gang på jorden og sit liv. Og samtidig har de et fælles liv, som træder fint frem ved langbordet i præstegårdens køkken. 

 

De både kender hinanden og er en gåde for hinanden. Jeg glemmer ikke engang, hvor en klient over for en sin kone, som så gerne ville have mere af ham, sagde: Karen Blixen har vist sagt, at hvis alle træets rødder blottes, så dør det. Den sad! Det er jo her, det bliver ved med at være spændende og interessant i et parforhold. Det udfolder sig i spændingen mellem venskabet, nærheden og åbenheden på den ene side, og det gådefulde og dybt personlige på den anden side.

 

Herrens veje er som bekendt uransagelige – og det er kærlighedens veje dybest set også.

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M