Dæmondialoger

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

DÆMONDIALOGER - DER FÅR HJERTET TIL AT STYRTBLØDE

 

Kender I det som par?

Et særligt blik, en henkastet bemærkning kan tænde jer af, så I med 120 km/t står midt i et skænderi, et mundhuggeri. Den gode stemning er fuldstændig forduftet. I står i hver sit ringhjørne med en Berlinmur imellem jer. Og I har været der 100 gange før!

Psykologen Sue Johnson kalder disse sammenstød for dæmondialoger.

 

Typisk består de af kritik, angreb, forsvar, tilbagetrækning, kulde og til sidst ligegyldighed. Og de kan få hjertet til at styrtbløde! Der går et lille stykke af respekten og hengivenheden hver gang. Den pinefulde tavshed og afstand efter en dæmondialog er nærmest ulidelig.

Det kan se helt håbløst ud! Begge føler sig fortabte: Det er jo en ren børnehave. Pinligt og flovt at voksne mennesker reagerer på den her måde. Vi aner ikke vores levende råd.

 

Men der er mening med galskaben. Tager vi elevatoren længere ned i følelserne, finder vi længslen efter tryg tilknytning. Det er et helt, helt grundlæggende behov hos os menneskebørn, selv som voksne: Er du der for mig? Kan jeg få kontakt? Vil du lytte engageret til mig? Har du min ryg? Og hvis vi føler os truet her, så skal der ikke meget til, at låget ryger af.

 

Hvad er så lige det gode råd her?

 

Den gode nyhed er, at hvis I som par først får øje på dæmondialogen, får den foldet ud, så I kan afsløre den i hverdagen, mister den noget af sin magt over jer.

 

Hvis I tilmed kan få dæmondialogen gjort til jeres fælles fjende i stedet for at gå i flæsket på hinanden, er I kommet langt.

Kan I finde ud af gøre hinanden trygge, så I undgår at aktivere hinandens smertepunkter og i stedet forholder jer åbne og udforskende over for, hvad mon der er ude at gå hos hinanden, er dæmondialogerne drevet godt og grundigt på flugt.

Det sidste man skal gøre er at holde dæmondialogerne ud! Hjertet forbløder og kærligheden dør langsomt.

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M