Det er måden

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

DET ER MÅDEN


Jeg ved det godt. Der er nok ikke mange unge, der husker sangen ”Det er måden”, fra 1948. Men den har en god pointe. Det er måden, det sker på, der er vigtig.

Mange par kender nok følgende ordveksling:

- Jeg er simpelthen så træt af den måde, du taler til mig på.

- Prøv nu lige at høre, hvad jeg siger i stedet for at gå op i måden, jeg siger tingene på. Kan vi ikke for en gangs skyld holde os til sagen?

I parterapi har vi fokus på processen. Den fylder 90% - indholdet 10%. Hvis man som par lykkes i at tale sammen på en god måde, vil man i langt de fleste tilfælde finde en løsning på de problemer, der er i spil.

Hvad er en god proces så? Lad mig give nogle bud på det.

For det første handler det om at få tempoet ned i samtalen. Ofte kan man som par ryge ind i en gammel rille, hvor det går lynhurtigt med angreb og forsvar. Ned med tempoet! For det andet er det vigtigt at gøre hinanden trygge. Som mennesker lukker vi ned, hvis vi føler os truet. Vi fryser eller går til angreb. Bed om det, der gør dig tryg. Et knus. Om at blive lyttet til. Om god tid og opmærksomhed til samtalen. Og vær opmærksom på, hvordan du kan gøre din partner tryg. Spørg om, hvad din partner har brug for fra dig lige nu. Og giv det, hvis du kan.

For det tredje, giv en kvittering! Hvis din partner eksempelvis siger: Jeg vil virkelig gerne give dig, hvad du har brug for. Jeg ved bare ikke altid, hvad det er, og så føler jeg mig magtesløs og trækker mig. Så kom ikke med et hurtigt svar eller en forklaring. Men giv en kvittering: Jeg er glad for, at du gerne vil, og at du prøver. Tak for det! Lige der vokser processen i kvalitet.

Så det ikke det, at du sir´ det – det er måden, at du sir´ det på!

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M