Det gør ikke noget, at du skammer dig

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

DET GØR IKKE NOGET, AT DU SKAMMER DIG


Alle kender til følelse af skam. De røde ører. Det sænkede blik.

Men nogle kæmper med skam som en nagende følelse af at være forkerte. Skammen er et straffende over-jeg, en streng indre dommer, som siger: Du dur ikke, du er et hul i jorden, du opfører dig flovt, dumt og utilgiveligt, grav dig ned!

Lige i forlængelse af skammen kommer selvhad og selvforagt. Og skammen har endda en evne til at fordoble sig, så man skammer sig over at skamme sig.

Det er tunge, tunge følelser for et menneske at bære rundt på.

Hvad stiller man op med skammen?

Det værste man kan gøre er faktisk at bekæmpe skammen. Den vokser bare.

Så lad være med at vende den ryggen. Se den i stedet lige i øjnene og sig: Ja, jeg skammer mig og føler mig forket, OG jeg vil stadig leve og være til. Det er prisen værd at være til også selv om det indebærer skam.

Den lille trøst er, at du ikke behøver at skamme dig. Den store trøst er, at det ikke gør noget, at du skammer dig. Du finder ud af, at du lever på trods! Og det er dejligt at leve, selv om skammen også er der.

Det eneste, der hjælper på skammen er at identificere sig med den. Den eneste måde at knægte sit straffende over-jeg er at give det ret – og finde ud af, at det ikke kan slå ihjel.

Det afgørende er om lysten til at leve er der. Det er lysten, der driver værket. Skammen vil tage livet af os og få os til at grave os ned. Spørgsmålet er, om du vil leve!

Og jo mere du oplever, hvor fedt det er at leve i stedet for at grave dig ned, kan du vokse ud af skammen. Det koster at leve. Det kaldes også den eksistentielle moms. Og for nogle koster det skam at ville leve. Og det er prisen værd!

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M