Er det en god ide at bruge kunstig intelligens til at skrive en kærlig sms? (nyhed)

“Words don´t come easy to me. How can I find a way to make you see I love you?” Sådan lyder det i en kendt popsang fra firserne. De manglende ord til at udtrykke kærlighed og følelser er en oplevelse, som har givet inspiration til utallige popsange. Men nu er der ny hjælp at få. Kunstig Intelligens!
Som parterapeut i Odense har jeg i løbet af en uge oplevet tre par, som fortalte om, at den ene havde brugt kunstig intelligens (AI) til at skrive en kærlig sms. I alle tre tilfælde havde det ikke været god ide. Det er i virkeligheden en underdrivelse. Det havde været en rigtig, rigtig dårlig ide! Det viser i hvert tilfælde de hændelser, som jeg beskriver her i anonymiseret form.

Gennemskuet med det samme

Modtagerne af AI sms´erne havde for det første gennemskuet det lige med det samme. Den første indskydelse var: Det er ikke den måde, min kæreste plejer at skrive på. Det skabte usikkerhed. For hvem stod så bag sms´en? Havde en ven hjulpet med at skrive den? Eller havde kæresten hentet hjælp hos AI?
I alle tre tilfælde havde modtagerne spurgt direkte, og alle tre partnere havde gået til bekendelse. De havde spurgt AI, ChatGBT om hjælp.

”Jeg følte mig dum, forrådt, ført bag lyset, til grin. Jeg deler alt i hele verden, og så får jeg det her tilbage”.

Dum og til grin

Reaktionerne var meget sårbare. ”Jeg følte mig dum, forrådt, ført bag lyset, til grin. Jeg deler alt i hele verden, og så får jeg det her tilbage. Det gør mig opgivende”, sagde en af sms-modtagerne. En anden sagde: ”Hvad hvis jeg nu ikke havde opdaget det? Havde min partner så fortalt det? Kunne han leve med at sende mig beskeder, som i virkeligheden kom fra kunstig intelligens og ikke fra hans hjerte? Ville han have fortsat med at gøre det? Kan jeg stole på min partner, når han gør sådan noget?”.

De helt rigtige ord

Reaktionerne kom faktisk bag på dem, som havde hentet hjælp hos AI. De havde slet ikke tænkt så langt. Alle tre havde stået i en situation, hvor de manglede ord. Der havde været krise og konflikt. De ønskede at klinke skårene, og finde de helt rigtige ord. Intentionen havde været god. ”Jeg har ikke lært at tale følelser. Og da jeg sad med mobilen i hånden og skulle skrive en kærlig besked, kunne jeg ikke finde ordene. Det var så vigtigt for mig at få sagt det helt rigtige til min kæreste. Og så opstod idéen med at spørge ChatGBT. I øjeblikket virkede det som det rigtige at gøre. Men nu kan jeg godt se, at det var helt ved siden af. Jeg er så ked af det”. Sådan lød reaktionen fraen, som pludselig kunne se, hvad brugen af AI havde gjort ved partneren.

Sårbarhed og ærlighed er vigtigere

Det slog mig i parsamtalerne, at det slet ikke var vigtigt at finde de helt rigtige ord. Sårbarhed og ærlighed var langt vigtigere. Som en sagde: ”Når du sidder her og fortæller, at du gerne vil finde de rigtige ord for at vise mig din kærlighed og har svært ved det, så rører det mig dybt. Havde du bare sagt det”.   

Måske er det tid til en samtale og debat om brugen af AI i kærlighedslivet.
AI og ChatGBT var ikke opfundet, da Medina skrev sangen, ”Kun for mig”. Men måske var hun helt profetisk i det kendte omkvæd: ”For jeg har ikke mere tilovers for kærlighed. Og jeg er så færdig med din falske ærlighed”.

Læs også:
Mobilvaner: Hvor mange sms´er skal man sende om dagen i et forhold?