Hensynet til mig selv og de andre

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

HENSYNET TIL MIG SELV OG DE ANDRE


I en familie udspiller der sig en stadig konflikt. På den ene side er der mig med mine behov, mine ønsker, mine grænser, mine forventninger og på den anden side de andre i familien, som jeg må samarbejde med for at få fællesskabet til at fungere. Den kendte familieterapeut, Jesper Juul, kalder dette for konflikten mellem integritet og samarbejde.

Integritet betyder uskadthed. At man er hel og sig selv. Det er vigtigt at tage vare på integriteten. At sørge for, at man er sig selv i familien og i parforholdet. At tage hånd om egne behov og ønsker.

Men på den anden side er der samarbejdet i familien. De andre har også ønsker, behov og grænser. Og her kommer konflikten mellem hensynet til mig selv og hensynet til de andre.

Hvis jeg kun tager hensyn til mig selv, står de andre af. Jeg bliver i yderste konsekvens ensom. Hvis jeg på den anden side kun tager hensyn til de andre, mister jeg mig selv og bliver fremmed for mig selv. Jeg ender med at lide af hensyns-betændelse og oversamarbejder med de andre i familien. I yderste konsekvens ender jeg med at blive deprimeret eller bitter.

Nøglen er at leve i spændingsfeltet mellem integritet og samarbejde. At tage vare på sig selv men også give noget til samarbejdet i familien. At tage hensyn til sig selv men også tage hensyn til de andre. Det er en løbende forhandling og balancegang. Nogle gange forsømmer vi os selv, andre gange har vi glemt at se, høre og tage de andre alvorligt i familien. Det gælder om, at kunne være både sig og sammen – for alle i familien.

Velkommen til linedansen… 

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M