Kærlighed koster

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

KÆRLIGHED KOSTER!

 

Skal jeg virkelig også gøre mig umage derhjemme? Jeg glemmer ikke smerten i øjnene på hende, mens hun sad i min praksis og prøvede at holde sammen på sig selv. Ud strømmede en fortælling om, at hun med sin kontante og direkte form havde stødt en del kolleger fra sig og var blevet misforstået. En forstående chef var kommet hende til undsætning og havde hjulpet hende af sted på kurser i selvudvikling og relationskompetence. Og det havde virket. Nu gik det meget bedre.


Men lige over for hende sad en partner, som netop havde fået modet til at indrømme, at han var lige så medtaget af den koleriske stil som kollegerne på arbejdet. Og nu stod det pludselig klart: Hun måtte også gøre sig umage derhjemme med at få sagt tingene på en måde, så hendes elskede ikke stivnede og trak sig ud af kontakten.


At ændre ødelæggende mønstre, skabe en god hverdag og bevare gnisten og varmen i forholdet kræver en helhjertet indsats. Kærlighed koster! Eller som Tor Nørretranders siger: Umage giver mage.


Paradoksalt nok kan vi have en tendens til at hænge i og gøre os umage i andre arenaer af livet, og samtidig leve med en forestilling om, at parforholdet og familielivet hviler i sig selv. Det er jo kærlighedens arena, og er vi meant-to-be, så går det helt af sig selv, tænker vi.

Undersøgelser viser det modsatte. Dels ender ca. halvdelen af alle etablerede forhold med skilsmisse, men mange par, der bliver sammen, trives ikke. Forskning peger på, at de vigtigste ingredienser i et velfungerende forhold er, at man gør sig umage for hinanden, hvilket vil sige, at man er positiv, tager hensyn og lytter til hinanden. 


Andre undersøgelser viser, at det, der fylder mest i menneskers tanker, er deres parforhold og familieliv. De nære relationer er afgørende. Og samlivssammenbrud og skilsmisse koster helt vildt! Derfor burde vi i den grad gøre os umage i parforholdet, så nedslidning forebygges og kærligheden får de bedste vækstbetingelser.

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M