Når familiebuketten eksploderer

Due Parterapi

 

PARTERAPEUTISK PRAKSIS I HJERTET AF ODENSE MED HØJ FAGLIGHED OG ERFARING

SAMLIVETS VITAMINER

Inspiration til parfoldet og livet i familien

NÅR FAMILIEBUKETTEN EKSPLODERER

 

Tv-serien, Arvingerne, er lige gået hen over skærmen og har samlet 1,9 millioner seere hver søndag aften i nogle uger. Vi har med spænding fulgt en families kamp for at finde ud af livet efter morens død. Hvert afsnit indledes med billederne af en buket, som sprænges i stykker.

Og det er jo hvad der sker over alt. Pludselig sker der noget i en familie, som forandrer alt. En dør, en bliver skilt, en flytter væk, en får et misbrug, en springer ud som homoseksuel, en bliver stærkt religiøs, en kommer i fængsel, en bliver alvorligt syg osv.

Pludselig bliver den smukke familiebuket, hvor alle blomster har hver sin plads i helheden, sprængt i stykker og alle skal til at forholde sig til hinanden på en ny måde.

Det kinesiske skrifttegn for krise kan både læses som fare og mulighed.

Når familier rystes, får man i reglen lyst til at få alt tilbage til det gamle og velkendte. Det nye og ukendte føles ubehageligt, utrygt – som en fare. Og en katastrofe-stemning kan brede sig.

Men måske er det bedre at se krisen som en mulighed.

En mulighed for at se sig selv og hinanden på en ny måde. Gamle og indgroede roller i familien bliver måske udfordrede, sådan som vi ser det i Arvingerne, så familiemedlemmerne kan finde en måde at være på, som opleves bedre. Fortielser og løgne kommer til overfladen, så alle får mulighed for at se virkeligheden i øjnene. Familie-kriser er ikke nødvendigvis fare men mulighed for udvikling.

Blomsterne i familiebuketten kan sættes sammen på en ny måde – måske endda en smukkere måde. Sådan fornemmes det også i Arvingerne. Forandringerne i familien er smertelige men hver især bliver de mere og mere menneskelige og smukkere.

Så hvis du står i en familiesituation, hvor alt vendes op og ned, så lykke til med at vende krisen til en ny mulighed for jer alle sammen.

dueparterapi.dk

Rughavevej 5, 5230 Odense M