Smertelige konflikter

Speciale i parterapi

Kender I det som par?

Et særligt blik, en henkastet bemærkning kan tænde jer af, så I med 120 km/t står midt i et skænderi, et mundhuggeri. Den gode stemning er fuldstændig forduftet. I står i hver sit ringhjørne med en Berlinmur imellem jer. Og I har været der 100 gange før!
Man kalder også disse sammenstød for dæmondialoger.
Gennem årene har jeg som parterapeut hjulpet mange par ud af deres version af dæmondialogen, så de har fået en mere tryg og harmonisk hverdag med mere livsglæde.

Hvad består en dæmondialog af?

Dæmondialoger består typisk af kritik, angreb, forsvar, tilbagetrækning, kulde og til sidst ligegyldighed. Og de kan få hjertet til at styrtbløde! Der går et lille stykke af respekten og hengivenheden hver gang. Den pinefulde tavshed og afstand efter en dæmondialog er nærmest ulidelig.
Det kan se helt håbløst ud! Begge føler sig fortabte: Det er jo en ren børnehave. Pinligt og flovt at voksne mennesker reagerer på den her måde. Vi aner ikke vores levende råd.

Konflikter der får hjertet til at styrtbløde
Den gode nyhed er, at hvis I som par først får øje på dæmondialogen, mister den noget af sin magt over jer.
Er du der for mig?

Men der er mening med galskaben. Tager vi elevatoren længere ned i følelserne, finder vi længslen efter tryg tilknytning. Det er et helt, helt grundlæggende behov hos os menneskebørn, selv som voksne: Er du der for mig? Kan jeg få kontakt? Vil du lytte engageret til mig? Har du min ryg?
Hvis vi føler os truet her, så skal der ikke meget til, at låget ryger af.

Hvordan stopper vi en dæmondialog?

Den gode nyhed er, at hvis I som par først får øje på dæmondialogen, får den foldet ud, så I kan afsløre den i hverdagen, mister den noget af sin magt over jer.
Hvis I tilmed kan få dæmondialogen gjort til jeres fælles fjende i stedet for at gå i konflikt med hinanden, er I kommet langt.
Kan I finde ud af gøre hinanden trygge, så I undgår at aktivere hinandens smertepunkter og i stedet forholder jer åbne og udforskende over for, hvad mon der er ude at gå hos hinanden, er dæmondialogerne drevet godt og grundigt på flugt.
Det sidste man skal gøre er at holde dæmondialogerne ud! Hjertet forbløder og kærligheden dør langsomt.

Læs evt. mere her i Samlivets Vitaminer: