Mænd & parterapi

“Nå, så her er forhørslokalet!”. Sådan sagde en mand engang, da han trådte ind i mit lokale. Da vi var færdige, spurgte jeg ham om, hvordan han havde oplevet parterapien. “Man kunne forestille sig mange negative ting – men det her var en god oplevelse”, svarede han.
Oftest er det kvinder, som kontakter mig vedrørende parterapi. Ikke sjældent hører jeg en fortælling om, at det er svært at få manden med til en parterapeut. Mit råd til kvinder er ofte: Bed ham om at komme med for din skyld. Det er motivation nok. Han behøver ikke at være vild med idéen om en parterapeut.

Min erfaring er til gengæld, at når manden først sidder i stolen ved siden af sin partner, så er han med i samtalen, engageret og interesseret. Og nærmest uden undtagelse går han derfra med en oplevelse af, at det jo gav rigtig god mening at få et kig på parforholdet udefra. Hvor har jeg ofte hørt manden sige: Det skulle vi jo have gjort for længe siden!

Jeg har observeret at mænd undgår parterapi af disse grunde:

  • Vi bør selv kunne klare vores problemer i parforholdet. Det er en falliterklæring at skulle bede om hjælp.
  • Vores samliv er så personligt, at jeg slet ikke har lyst til at lukke andre ind i vores privatliv.
  • Jeg vil til enhver tid ”tabe” i en samtale om vores forhold – og særligt, hvis parterapeuten er en kvinde. Jeg har ikke de mange ord. Det er mig, der kommer til kort.
  • Vores forhold er lige så godt som andres – der er ingen grund til ”panik”.

Jeg har erfaret, at mænd ikke altid er opmærksomme på deres partners mistrivsel. Kvinder kan på forskellig måde forsøge at gøre deres mænd opmærksomme på, at der er behov for en forandring uden, at han tager det særlig alvorligt.
Det kan føre til, at kvinden begynder at miste troen på forholdet og langsomt taber respekten for manden. I virkeligheden er ofte hun i gang med at tage afsked og afvikle forholdet et skridt ad gangen.

Først når det går op for manden, hvor alvorlig situationen er blevet, kommer parterapi på tale som en mulighed.  
Derfor vil jeg opmuntre mænd til at være mere opmærksomme på mistrivsel i forholdet og tage deres partners eventuelle ønske om forandringer og parterapi som en mulig hjælp alvorligt. Vent ikke til det næsten er for sent! 

Dette baseret på mine observationer som parterapeut i Odense gennem mere end 10 år