Sorg og tab – et hjerte kan gå i tusind stykker*

Speciale i individual terapi

Livet indebærer tab, og de er forbundet med sorg og krise.

Klare tab

Tab kan være at miste et elsket familiemedlem eller en ven, som har stået en nær. I Danmark dør 60.000 mennesker om året, og af dem er der 600 børn eller unge.
Sorgen er i sig selv smuk og naturlig. Den er et udtryk for, at du har elsket. Sorg er en kærlighed, som ikke vil holde op. Men sorgen gør også ondt, nogle oplever det helt fysisk. Den kan stjæle nattesøvnen. Der kan være selvbebrejdelser og skyld. Nogle oplever vrede.
Derfor kan der være et behov for at få talt tabet og sorgen igennem, at få sat ord på det ubærlige sammen med en terapeut. Dette kan være særlig vigtigt, hvis sorgen sætter sig og bliver kronisk. Et hjerte kan virkelig gå i tusind stykker.
Tab forbundet med dødsfald kaldes også klare tab.

Uklare tab

Tab kan også være en skilsmisse, en afskedigelse fra et job, man holdt af eller et brud med et fællesskab, man har været en del af – eksempelvis et trosfællesskab. Det kan også være at gå på pension og opleve tabet af arbejdslivet. Tabet af et godt helbred kan også være livsomstyrtende. Nogle oplever succes-sorg – en sorgfuld tomhed efter at have nået et mål i livet, eksempelvis kernefamilie med hus og bil eller efter færdiggørelse af drømmeuddannelsen. Som ægtefælle til smertelæge ved jeg på tæt hold, hvordan kroniske smerter kan udløse sorg og krise.
Tab, som ikke er forbundet med dødsfald kaldes også uklare tab.

En smerte, der deles, mister noget af sin kraft

I mine mange år som præst og senere som terapeut i over 10 år har jeg været i sorgens og krisens univers med mange mennesker. Den gode og nænsomme samtale i et trygt rum kan være helende og forløsende. En smerte, der deles, mister noget af sin kraft. Det man får sagt højt, fylder mindre og hjælper videre i sorgens og krisens stadier til trøst og nyorientering. Den dybe sorg forsvinder aldrig men kan finde sit rum i sindet og give plads til ny glæde og gode oplevelser. Sorgterapien kan hjælpe til med at finde dette rum i sindet.

*Anne Linnet i sangen “Tusind stykker”.