Hvad handler parterapi om?


Parterapi er på vej frem i Danmark. Flere og flere søger hjælp, når det gør ondt i kærligheden. Mange har selv været børn af fraskilte forældre og ønsker for alt i verden ikke, at egne børn skal opleve det samme. På sidelinjen har man måske fulgt venners skilsmisser og ved selvsyn set, at det gør ondt på alle – og at livet ikke nødvendigvis bliver lettere efter et break up. Skilsmisser koster kassen både følelsesmæssigt og økonomisk. Der er således rigtig mange gode grunde til at søge kompetent og professionel hjælp, når der er smertelige konflikter, knas i kommunikationen og negative mønstre begynder at gentage sig.

Hvad går parterapi egentlig ud på?

Myterne er mange. På film fremtræder parterapeuter ikke sjældent som eksotiske og flippede personer med en tvivlsom faglighed. På de følgende linjer vil jeg løfte sløret for, hvad der rent faktisk foregår i terapilokalet, når et par søger hjælp – i hvert tilfælde, når det sker hos undertegnede.

Hvad er formålet?

Helt grundlæggende handler parterapi om at få genskabt den gode kontakt, så begge parter føler sig set, hørt og mødt. Målet er, at begge oplever en samhørighed, som er tryg og rar – og ikke kun på den enes præmisser.
I parterapi er det afgørende, at der skabes et trygt rum, hvor begge parter kan åbne sig og tale om det, der er svært. Ofte vil der være smertelige og sårede følelser, som kan være lidt vanskelige at få sat ord på. Derfor er det afgørende, at begge parter mødes med accept, forståelse og respekt. Parterapien bliver på den måde en tryg havn, hvor I kan få talt ud med hinanden uden at kæden springer af.
I min tilgang til parterapi får man ikke øvelser eller opgaver med hjem. Til gengæld opfordrer jeg til, at der ikke går for lang tid mellem hver session, så man holder momentum og får skabt de ændringer, man ønsker sig.

Hvad er parterapi?
“Parterapi handler om at få genskabt den gode kontakt”

Hvad kan der komme frem i parterapien?

Ofte bliver par forundrede over den åbenhed og de ting, der lukkes op for i parterapien. Jeg husker en kvinde, som fortalte om, hvad hun faldt for hos sin partner, da hun så ham første gang på en festival. Han havde delt sin frokost med sin ven, som var hårdt ramt af tømmermænd. “Lige der vidste jeg, at han er et godt menneske”, sagde hun til sin mands store forbavselse. Han udbrød spontant: “Hvor er det dejligt at høre – det har du da aldrig fortalt mig”!
Andre gange kan der komme længsler og drømme for forholdet frem, som har været dybt begravet under konflikter og kampe. En mand fortalte i terapien, at han længtes efter at erobre verden og gøre en forskel sammen med sin kæreste. Hun gjorde store øjne – og blev helt varm om hjertet. Den drøm anede hun simpelthen intet om!
Det er rørende øjeblikke, hvor par kommer tættere på hinanden. Det er således ikke kun sårede følelser og skuffelser, der får sprog i terapien – længsel, håb, drømme, ømhed og omsorg er de hyppigste gæster, når forsvarene falder og hjertet blottes. Disse følelser skaber de oplevelser, som gør, at par får et andet billede af hinanden. De gamle ”fjendebilleder” korrigeres. Fundamentet lægges for, at negative mønstre kan brydes, og et nyt mønster kan etableres grundlagt på tillid og tryghed. Som en mand engang sagde: ”Jeg længes efter, at vi igen får tiltro til, at vi vil hinandens bedste”. Så parterapi er langt fra at køre rundt i dårlige erfaringer og blive ved med at hive gammelt vasketøj frem.

”Det er således ikke kun sårede følelser og skuffelser, der får sprog i terapien – længsel, håb, drømme, ømhed og omsorg er de hyppigste gæster, når forsvarene falder og hjertet blottes”.

Hvornår er det tid til at gå i parterapi?

Mange par er usikre på, om deres problemer er alvorlige nok til parterapi. Er vi ikke bare som alle andre par? Vi har det vel hverken værre eller bedre end andre? Sådanne spørgsmål kan rumstere. Hvis I har forsøgt at løse et tilbagevendende problem uden at lykkes med det og oplever en begyndende slitage i forholdet, er det tid til at søge hjælp. Jeg plejer at sige, at livet er for kort til at køre i rundkørsel. Smertelige konflikter skal man ikke tage let på – de har faktisk potentiale til at dræne kærligheden. Jo hurtigere, man søger hjælp, desto bedre. Men bedre sent end aldrig!

Hvad gør vi, hvis det kun er den ene part, som vil i parterapi?

Ofte er det mest den ene partner, som vil i terapi. Mit råd er at prøve parterapi af for at se, om det virker relevant for begge parter. Flere af dem, som måske tøver eller er fremmede over for terapi, siger til mig den første gang, at de er kommet i respekt for deres partner eller for deres partners skyld. Det er helt okay og et udmærket udgangspunkt. Min erfaring er, at der ikke går mange minutter, før samtalen flyder på en naturlig måde og berører de punkter i parforholdet, som har brug for opmærksomhed.

”Flere siger til mig den første gang, at de er kommet i respekt for deres partner eller for deres partners skyld. Det er helt okay og et udmærket udgangspunkt”.

Er parterapi en mulighed, hvis den ene taler om at skilles?

Der er par, hvor den ene allerede taler om at ville skilles. Man beskriver det som, at den ene læner sig ud af forholdet, mens den anden læner sig ind. Giver parterapi så mening? Ja, det mener jeg. Min opfordring er, at den som overvejer at skilles, lader være med at handle på tvivlen for en tid, mens terapien er i gang. På den måde får man en mulighed for “at vende hver en sten” og se, om der er en mulighed for at finde hinanden igen og få genoprettet den gode kontakt. Virkeligheden er, at rigtig mange par ender med at fortryde deres skilsmisse.
Skulle det vise sig, at det er tid til at gå fra hinanden, vil terapien hjælpe med at få en større forståelse for, hvorfor det er tid til opbrud og med at få et bedre samarbejde efterfølgende om eventuelle børn i forholdet.

”Min opfordring er, at den som overvejer at skilles, lader være med at handle på tvivlen for en tid, mens terapien er i gang”.

Hvor skal man søge parterapi?

Først og fremmest skal man søge parterapi hos en terapeut, som har speciale i parterapi. Desværre er der en del psykologer og terapeuter, som tilbyder hjælp til par uden at være uddannet i disciplinen. Det kan føre til en ret ubehjælpsom hjælp, selv om intentionen sikkert kan være god. Tjek derfor, om terapeuten har en decideret uddannelse i parterapi/familieterapi.
Ellers er det ret afgørende, at man oplever en god og tryg kontakt i den første samtale. Forskning viser, at op 80 % af terapiens effektivitet hviler på en god alliance mellem terapeut og klienter. Hvis man som par ikke føler sig godt tilpas og tryg, er det bedre at søge en anden terapeut. Når det handler om kærlighed, parforhold og familieliv, fortjener man at være i de bedste hænder og i et trygt rum!