Idioti og kærlighed – Sommer og Cohen viser vejen

Vores tid kræver perfektion og præstation, og det kan snige sig helt ind i parforholdet. Som parterapeut foreslår i stedet at hilse ufuldkommenheden og sårbarheden velkommen, så vi får skuldrene ned.

Der er en sang, som har kørt på repeat derhjemme: ”Din Idiot – jeg skulle have været din idiot” med Peter Sommer og Selina Gin. Smuk og poetisk, følsom og melankolsk.
Teksten indkredser en pointe. Som elskende er vi hinandens idioter. Kærlighed og idioti går hånd i hånd.

Hvordan hænger kærlighed og idioti sammen?

Kærlighed er lig med engagement. Engagement et lig med handling. Handling er lig med at begå fejl – altså at være en idiot indimellem. Kærlighed og idioti er derfor to sider af samme mønt.

Peter Sommer og Selina Gin i duet

Skuldrene ned

I stedet for at prøve på at være perfekte i vores parforhold er det måske i virkeligheden bedre at acceptere det faktum, at vi er hinandens idioter. Vores tid kræver perfektion og præstation, og det sniger sig ind i vores parforhold, som en byrde. Måske er det langt mere hjælpsomt at omfavne vores ufuldkommenhed og sårbarhed. Det kan hjælpe os med at få skuldrene ned og trække vejret lidt lettere: Du er min dejlige idiot, og jeg er din!

“Der er ikke noget så elskeligt som, når vi står ved vores sårbarhed”

Sårbare idioter er ikke til at stå for

Det er min erfaring i parterapi, at der ikke noget så elskeligt, som når vi står ved vores sårbarhed. Det kan lyde sådan: Det kan godt være at jeg skælder ud og er kritisk – men på indersiden savner jeg dig. Eller: Det kan godt være at jeg trækker mig og laver en mur – men indeni er jeg skrækslagen for ikke at være god nok. Idioter, som står ved sig selv og tager ansvar for deres del musikken i parforholdet, er ikke til at stå for.

Leonard Cohen synger med

Leonard Cohen er inde på det samme, når han siger: There´s a crack in everything – that´s where the light comes in.
Ofte har vi mest lyst til at skjule revnen, vores mangler, uvidenhed, usikkerhed, smerte og byrde. Men det er jo netop i det “ufuldkomne”, at vi bliver levende mennesker og allermest elskelige.
Kontaktpunktet mellem mennesker er ikke så meget successen og vores uangribelighed. Det er snarere vores begrænsninger og de skår og revner, som livet har påført os, der forbinder os, når vi tør at stå ved dem.
I det øjeblik et par forlader angreb-og-forsvars attituden og sætter ord på sårbarheden opstår magien. Knas i kommunikationen forvandles til ny lydhørhed. Det er i virkeligheden lige præcis det, parterapi handler om!

“Magien opstår, når vi sætter ord på sårbarheden. Det er lige præcis, hvad parterapi handler om!”

Kærlighed og tilgivelse

Vi vil i virkeligheden så gerne og har alle de gode intentioner, men vi får ofte lavet en dans i parforholdet, hvor vi træder hinanden så grundigt over tæerne.
Dermed hænger kærlighed og tilgivelse også sammen. Idioter er storforbrugere af tilgivelse, som også er i familie med rummelighed, overbærenhed, storsind, generøsitet – fortsæt selv listen.
Så hermed velkommen til parforhold i virkelighedens verden: Kærlighed, idioti og tilgivelse!

Læs mere:
Skat, lever vi så smukt sammen, at vi kan se døden i øjnene?
Hvad handler parterapi om?
Dobbelt op på glæden og en halv sorg