Kommunikation i parforhold

Speciale i parterapi

Knas i kommunikationen

God kommunikation er hjertet i et parforhold. Når vi deler livet, bliver glæden større og byrden lettere at bære. Samtalen har potentiale til at skabe kontakt og nærvær. I den gode snak ligger mulighederne for humor, latter, kærlige drillerier, flirt, opmuntring, komplimenter, hyggelig small talk – alt det, som vi forbinder med musikken i et parforhold. Men det forudsætter, at vi taler sammen.

Adskillige par henvender sig til mig, fordi der er knas i kommunikationen. Den gode samtale indfinder sig sjældnere og sjældnere. I stedet er der kommet flere misforståelser og mere kritik, som slår over i skænderier – både de højlydte og de tavse skænderier. Værst af alt kan næsten være den larmende tavshed, hvor begge lider med en usynlig mur mellem sig.

I parterapien hjælper jeg jer med at skabe et trygt rum, hvor smerte, vrede, savn og længsler kan komme frem uden, at kæden springer af.

Hvordan får vi musikken til at spille igen?

Meget handler om at komme ned i tempo og lytte uden at forberede sit eget næste ”modtræk” imens.
Jeg støtter jer i at vende opmærksomheden indad og give en autentisk tilbagemelding på det, den anden siger. I vil få hjælp til at opdage jeres forsvar eller lukkemekanismer.
Efterhånden vil I opleve, at der bliver tale om en samtale, hvor I bliver tydeligere og kommer tættere på hinanden med større forståelse. At blive lyttet til og mødt giver plads til større eftertænksomhed på egne reaktionsmønstre. Der frigives en større rummelighed og vilje til at tage ansvar. Som den kendte familieterapeut, Jesper Juul, ofte pegede på, så handler det ikke om skylden fra fortiden men om ansvaret for fremtiden.

Hvordan kan vi komme på bølgelængde med hinanden?

Nogle oplever kærligheden gennem anerkendende ord, andre gennem tid til hinanden eller fysisk berøring og andre igen gennem hjælpsomhed og gaver. Dette kaldes også de fem kærlighedssprog. Gennem over 10 år har jeg hjulpet par til at blive bevidst om hinandens kærlighedssprog – så man ved, hvad man selv og ens partner har brug for.
Resultat? Mere kærlighed! Nærmest uden undtagelse! Min kone og jeg er meget bevidste om hinandens kærlighedssprog, og det beriger vores hverdag.

En af pointerne med de fem kærlighedssprog er, at vi henvender os til vores partner med det sprog, vi selv bedst forstår og oplever kærligheden igennem. Vi giver det, vi selv gerne vi have. Det giver knas i kommunikationen.

Jeg tilbyder jer hjælp til at opnå en bedre kommunikation, så I kommer på bølgelængde med hinanden og taler et kærlighedssprog, som den anden kan forstå og modtage.

Læs evt. mere her i Samlivets Vitaminer: