Problematiske mønstre i parforholdet

Speciale i parterapi

Mange par oplever et mønster i deres samvær, som udgør kernen i deres problemer som par.
Nogle beskriver det som om, at man er begyndt at tage hinanden for givet, eller vi er et godt team, som driver familien, men vi glider mere og mere fra hinanden. Par med destruktive mønstre siger ofte: Vi er ikke gode for hinanden, vi får det værste frem i hinanden, eller vi er dårlige versioner af os selv.

Mange par oplever problematiske mønstre i deres samvær, som udgør kernen i deres problemer som par. Hvordan kan så lidt udløse så meget?
Hvordan kan så lidt udløse så meget?

En hverdagsfortælling baseret på mine erfaringer kunne se således ud:
Hun havde lige smurt et par madder, så de kunne sidde i køkkenet med havudsigt i sommerhuset og nyde det lidt, inden de skulle til parterapi. Han havde løbet sig en frisk tur langs havet og efter brusebadet valgte han at tage madderne med ind på kontoret for at besvare nogle mails. Den hyggelige stemning var pludselig pist væk. Han forstod ingenting. Hvad havde han lige gjort forkert? Bilturen til ind til Odense foregik i en pinefuld tavshed.

Hvordan kan et mønster se ud?

Det viste sig, at dette var et mønster i deres parforhold. Hun holdt så meget af de stunder, hvor de lige sad sammen og hyggede sig lidt. Når hun havde hans udelte opmærksomhed, og de talte sammen, blev hendes kærlighedsbeholder fyldt op. Derfor blev det, der på overfladen lignede en bagatel – at han lige ville nå at bevare nogle mails – til en afvisning, som gjorde ondt. Hendes reaktion blev at trække sig og blive afvisende over for ham. Og han led på sin måde, fordi han simpelthen ikke forstod, hvad der skete og følte, at hun var urimelig. Til tider blev det for meget, og han blev vred over hendes pludselige kulde.
Mønsteret var skabt! Længsel efter nærhed blev til en ubevidst afvisning, som udløste tilbagetrækning og vrede. Tosomheden er blevet til sorgfuld ensomhed. Sådan et mønster har potentiale til at nedbryde et parforhold

Hvad skal der til?

I parterapien hjælper jeg jer som par med at afdække jeres mønster. Der er mønstre, der går igen – men hvert par har sin helt unikke ”dans” med hinanden. Man kunne også sige, at hvert par har sin særlige dynamik. Kunsten er at komme ned under overfladen og få en snak i gang om savn og længsler. Her kan der opstå et nyt møde mellem jer, hvor I ser hinanden og forstår hinanden på en helt ny måde.
I stedet for at sidde fast i et mønster, kan I komme ind i en positiv udvikling. Det man også kunne kalde en udviklende relation.

Læs evt. mere her i Samlivets Vitaminer:

  • Kærlighedens dobbeltbevægelse (nyhed)
    – om at komme ud af hårdknuden i parforholdet Regnen trommer ned på skråvinduet i vores stue, sådan som den så ofte har gjort det … Læs Mere
  • Ensomhed i tosomhed
    Ensomhed i tosomhed er mere end et menneske kan bære. Noget går i stykker. Der sker en nedbrydning. Vi er skabt til kontakt.