Når sorg dræber

En tragisk udløber af skoleskyderiet i Texas viser os kærlighedens kraft

Den 24. maj 2022 blev byen Uvalde i Texas ramt af sorgen over et skoleskyderi, hvor 19 børn og to voksne brutalt mistede livet. Endnu en borger blev føjet til tabslisten et par dage senere, nemlig den 50årige, Joe Garcias. Hans hjerte holdt op med at slå et par dage efter, at han havde fået beskeden om, at hans kone, Irma, var blevet skudt ned i Robb Elementary School, mens hun forsøgte at beskytte skolebørn i sine arme.  Det var mere end hans hjerte kunne bære.

Sorg kan slå ihjel. Broken heart syndrome kan beskrives som en lamslået hjertemuskel udløst af sorg. Vi har brug for hinanden livet igennem.
Ifølge flere nyhedsmedier døde Joe Garcias af Broken Heart Syndrome, da han hørte om sin hustrus død. Han ses her med sin kone, Irma.

Broken heart syndrome

Joe Garcias pludselige død skyldes, ifølge flere nyhedsmedier, med ret stor sandsynlighed fænomenet, Broken Heart Syndrome, som kan beskrives som ”lamslået” hjertemuskel. Det er en form for hjertesvigt, der er udløst af stress. Symptommæssigt ligner Broken Heart Syndrome en blodprop i hjertet.

Joe og Irma havde dannet par siden gymnasietiden. De fik 23 år sammen og efterlader fire børn på 13, 15. 19 og 23 år. De er nu forældreløse.  Joes død føjer en tragedie til tragedien i Uvalde i Texas, og samtidig fortæller hændelsen os noget om kærlighedens kraft.

Tilknytningsvæsner fra vugge til grav

Som tidligere præst gennem mere end 20 år og nu som parterapeut har jeg mødt mange knuste hjerter, som næsten var ved at briste ved tabet af en elsket.  Jeg har flere gange begravet ægtefæller med kort tids mellemrum angiveligt, fordi livet blev ubærligt uden den elskede.

Vi lever i en tid, hvor vi søger uafhængighed. Målet for opdragelsen af vores børn er, at de skal blive robuste og selvstændige, så de kan stå på egne ben. Virkeligheden er, at vi er tilknytningsvæsner fra vugge til grav. Vi har brug for tæt og tryg tilknytning livet igennem, og når en elsket rives bort, knuser det vores hjerter i en sådan grad, at det kan tage livet af os.

Vi betyder noget for hinanden

Irma og Joe Garcias tragiske død fortæller ikke kun en historie om meningsløshed men også en historie om kærlighedens kraft. Kærlighed kan knuse hjertet men i lige så høj også hele, styrke, glæde og opløfte. “Det mest indlysende og naturlige sted at hele sårene er i armene på en, vi elsker”, siger den internationalt anerkendte psykolog, Sue Johnson. Det er den lyse side af Broken Heart Syndrome. Vi betyder noget for hinanden. Meget mere end vi ofte tror.

I en tid med krig i Europa minder Joe Garcias historie os også om, at tabstallene ikke kun skal tælles på slagmarken men også på hjemmefronterne, hvor tabet af kære og nære får hjerter til at gå i tusinde stykker.