Parterapi, yoghurt og banaliteter 

– om det banale og det basale

Som ung præst, længe før jeg begyndte at lave parterapi i Odense, blev jeg en dag kaldt ud til en samtale af en sønderknust mand fra Mellemøsten. Jeg tog bilen ud til hans rækkehus og mødte en mand, som var ude af sig selv af sorg og selvbebrejdelser. Hans danske kone var tjekket ud med deres to børn. Hun ville ikke mere.  
Han tog mig med ud i køkkenet og viste mig, hvor bruddet var sket. Ved spisebordet havde et af børnene spildt noget yoghurt, og han var blevet rasende. Det blev dråben! Han kiggede på mig med øjne fyldt at tårer og sagde: 

– Havde jeg da bare aldrig skældt ud over den yoghurt!  

På trods af min unge alder strejfede det mig, at det nok handlede om mere end yoghurt, at der bag denne hverdagsbanalitet nok lå noget dybere, som havde fået hans kone til at pakke sammen og gå sin vej.  

Parterapi handler om at komme ind til det basale i forholdet. Overraskende nok ligger det basale ofte i det banale.
Parterapi handler om at komme ind til det basale i forholdet. Overraskende nok ligger det basale ofte i det banale.

Det basale er i det banale

Ofte kommer folk i parterapi med en følelse af, at det hele er lidt pinligt. For problemerne virker jo så banale.  
– Hvorfor kører vores måltider i hegnet?  
– Vi skændes om oprydning og opvask! 
– Vi har bare vidt forskellige holdninger til brug af mobiltelefon! 
– Penge er det evigt tilbagevendende tema – vi sidder fast! 

Bag det tilsyneladende banale ligger det basale.  
Et par havde f. eks problemer med brugen af mobiltelefon. Hun følte sig afvist og ignoreret, når han hele tiden sad med hovedet i mobilen efter arbejdstid. En lille frygt for, at der måske var en anden, sneg sig også ind. Han derimod var brugt helt op efter arbejde og oplevede mobilen som et fristed, hvor han kunne stene uden at tage stilling til noget. Hverdagens pres på arbejdet tog på ham. Og desuden følte han, at hans selvstændighed blev taget fra ham, når han fik dikteret, hvor meget og hvor lidt, han skulle være på mobilen. 
Bag det, der kunne ligne en dum diskussion, lå dybe og basale følelser af svigt og ensomhed på den ene side og behov for hvile og autonomi på den anden side.  

Mit hjerte ligger i dine hænder

Da parret med lidt hjælp fik talt ud om de dybere følelser, blev det tydeligt, at der var noget vigtigt og betydningsfuldt i spil, som handlede om meget mere end mobilvaner. Det udløste en større rummelighed og frigav en lyst til at komme hinanden i møde.  

Han fik øje på, at hun havde brug for hans nærvær, at der bag hendes brok over mobilen lå en længsel efter kontakt med ham. Fordi han var hendes elskede, kunne ingen andre end han give hende den følelse af blive set, hørt og mødt. Hendes hjerte lå i hans hænder. Det rykkede! 

Hun så, hvor meget arbejdet faktisk sled på ham, og at et lille break kunne få ham på banen igen. Hvis hun lettede lidt på trykket og gav ham frihed til selv at komme hende i møde, så det føltes rart for ham, var der jo heller ikke noget han hellere ville. Han elskede jo også deres moments. 

Deres gåture med hunden var gået i glemmebogen. De blev taget frem igen. For der slappede han jo af, og der fik de talt om stort og småt – om det basale og det banale. 

Læs også:
Find jeres kærlighedssprog og fyld kærlighedsbeholderen op
Konflikter, der får hjertet til at styrtbløde
Bestilling af terapi