Hvad er kærlighed? – og hvorfor jeg sagde nej til “Gift ved Første Blik”

Engang var jeg på studietur med et hold præster i Chicago. Det gik festligt for sig. Store fadøl var sikre som amen i kirken. Indimellem ramte vi også den dybe samtale. Snakken faldt på kærlighed. En af mine medrejsende sagde noget, som blev hos mig.  
– Min kone er mine store gåde, min store udfordring. Jeg kan aldrig regne hende ud. 
Og det blev sagt med den største varme og kærlighed i både stemme og ansigtsudtryk. 

Kærlighed – den store gåde

Hvad er kærlighed?  
Helt ærligt! Jeg ved det ikke. Jeg tror ikke, der findes et udtømmende svar på, hvad kærlighed er. Og jeg bliver altid lidt mistænksom, hvis nogen påberåber sig at have regnet kærligheden ud. Jeg ved ikke, om det er et levn fra min religiøse baggrund, men jeg har en fornemmelse af, at kærligheden er og forbliver den store gåde, som altid vil overgå vores erkendelse. Ville det også ikke være kedeligt, hvis vi kunne sætte kærlighed på en formel? Derfor takkede jeg også pænt nej tak, da jeg for et par år siden blev spurgt, om jeg ville deltage i en casting med henblik på deltagelse som parspecialist til tv-programmet, ”Gift ved første blik” på DR. Jeg er grundlæggende i tvivl om, at man kan sætte mennesker sammen ud fra en række kriterier, hvor videnskabelige de så end er.  

Lige så lidt som vi kan regne hinanden ud og blive færdige med at kende hinanden, lige så lidt kommer vi til bunds i kærligheden. For mig er det et aspekt af meningen med livet: At erkende, erfare og åbne mig for kærligheden på et stadig dybere og rigere plan.  

Størst er kærligheden, siger man. Men hvad er kærlighed? Læs mit bud på, hvordan kan nærme os den store gåde, som kærligheden er.
Ud over Karins uendeligt brune øjne, lange bølgende hår og forførende kropslinjer faldt jeg for et stort, varmt hjerte og en kærlighed, som faktisk var mest optaget af at give. Privatfoto af Karin Due Bruun og Jan Due

Er kærlighed en følelse eller en beslutning?

Nogle diskuterer om kærlighed primært er en tiltrækning, en følelse eller en viljesbeslutning.  
Jeg siger begge dele. At elske er tiltrækning, drifter og erotik. Det er stærke, varme følelser. Men det er også en viljesbeslutning, en grundholdning til og en ”rettethed” mod den, som jeg elsker. I den forstand gør kærlighed blind. Ikke fordi jeg ikke kan se andre skønne mænd eller kvinder og blive tiltrukket – men fordi jeg har besluttet at sige ja til en anden, bliver det et nej til andre.  
Vores følelser er ustadige. Selv vejret kan påvirke dem. Et parforhold er på gyngende grund, hvis følelser alene er fundamentet. Der er dage og faser i et forhold, hvor vi elsker, fordi vi vil. Og pludselig er følelserne og gnisten der igen. Kærlighed er ebbe og flod. Op og ned. Højtryk og lavtryk. Som Mette Frederiksen siger: Lev med det! 

Modsætninger mødes

Andre mener, at vi forelsker os i det, som vi selv mangler. At modsætninger mødes, og sød musik opstår. At vi forelsker os i vores egen grundkonflikt – en skade fra opvæksten, som vi får mulighed for at reparere sammen med vores elskede. Det lyder måske lidt terapeutagtigt. Men jeg tror, at der noget om snakken.  
Det betyder så også, at forskellen i et parforhold er givet fra dag et – både som en gave og en opgave. Kærlighedens kunst er at gøre denne forskel til vækstmateriale, så der bliver tale om en udviklende relation frem for en lang og pinefuld nedslidning.  

Heldige mig

De fleste mener, at ægte kærlighed giver. I min singletid – on/off – fra midt 40´erne til midt 50´erne mødte jeg en del kvinder, som jeg ærligt talt oplevede som værende mest optaget af ”what´s in it for me?”. Ud over Karins uendeligt brune øjne, lange bølgende hår og forførende kropslinjer faldt jeg for et stort, varmt hjerte og en kærlighed, som faktisk var mest optaget af at give. Jeg skulle nærmest omstille mig til at tage imod og ikke hele tiden være på. Her, flere år efter vores første møde og nu som mand og kone, ved jeg, at hendes givende kærlighed ikke kun hørte til forelskelsens rus. Heldige mig! Jeg har mødt en kvinde, som elsker og finder glæde i at tænke på mit bedste. Jeg er ret sikker på, at det er kernestof i kærlighedens væsen.  Den franske forfatter, Michel Houellebecq, er inde på det i en af sine romaner, hvor han taler om, at kærlighed er et område, hvor man ikke kan realisere sig selv uden at miste sig selv. Man må simpelthen give noget af sig selv. 
Johannes Møllehave siger: “Vi bliver til i hinandens kærlige øjne”. I kærlighedens væsen findes øjne, som ser med varme, glæde og hjertelighed.

Lysten til at give kan vende tilbage

I parterapien møder jeg jævnligt par, som sidder fast i en hårdknude. Begge er forpinte og har stort behov for at blive set, hørt og mødt. Begge siger: Gi´ noget! Som regel vil folk have at den anden skal forandre sig. De vil have forandring uden forandringens pris. Det kan vi ikke hjælpe med som parterapeuter – vi kan ikke fjernstyre folk og lave dem om. Men vi kan gå ind i knuden sammen og gå på opdagelse i, hvor det gør ondt. Vejen frem er tværs igennem. Som den persiske digter, Rumi ,siger: The cure for pain goes through pain. At blive lyttet til og mødt skaber tryghed og giver plads til større eftertænksomhed på egne reaktionsmønstre. Der frigives en større rummelighed og vilje til at tage ansvar. Lysten til at give kan vende tilbage. 

Og så lige til sidst: Kærligheden lever både af et ja og et nej. Det grænseløse er destruktivt. De fleste relationer lider faktisk under manglen på et nej.