Hvad er det perfekte match?

Tilbage i min tid som single havde jeg i en periode været på udkig efter ny kærlighed. Spændende og udfordrende. Gåture langs åen i Odense og cafébesøg med nye potentielle partnere. Tinder-app´en, tidens nye mødested, glødede. 
Er det i dag, jeg skal møde hende? Håb. Nej, det spillede ikke! Tungt hjerte. Dating er en krævende disciplin. 
 

Til sidst var jeg udmattet og havde brug for at vende det hele med et klogt menneske. Jeg valgte at lette mit hjerte over for en psykolog. Han gik hen til en tavle og tegnede en søjle, og så gik han i gang.  

100% match findes nok kun i Hollywood

– Vi drømmer om det perfekte match, Jan. Hvor der 100 % match. Det findes nok kun i Hollywoods romantiske film. De rigtig gode match ligger på 80% og meget handler om at have fælles værdier og interesser. 60% match og derunder er typisk forhold, der varer 1-3 måneder. Alt under 40 % match er maksimalt til et one-night-stand.  

Okay, det gav et vist overblik. Jeg kunne bruge det til noget, der hvor jeg var på det tidspunkt. Tak til min kloge og rare psykolog! Hvor er det godt med kloge og rare mennesker, når hjertet er tungt.  

Hvad er det perfekte match? Måske må vi nøjes med noget mindre, som til gengæld rummer en fantastisk mulighed for udvikling.
Hvad er det perfekte match? Måske må vi nøjes med noget mindre, som til gengæld rummer en fantastisk mulighed for udvikling.

Nye modeller

Single-Danmark vokser støt og roligt. Omkring en million danskere, svarende til knapt 20% af befolkningen, lever single-tilværelsen, og mange af dem har brændt sig på kærligheden. Nogle melder pas på det traditionelle parforhold og vælger andre modeller for samlivet, som måske opleves mindre krævende og omfattende såsom one-night-stands, ”bollevenner” eller såkaldte Cola´er (couples living apart). Der er ikke statistikker for Cola´er i Danmark, men i Sverige er der omkring 300.000 personer, som lever sammen hver for sig. Nogle lever i årevis alene og arbejder på at blive klar til et nyt forhold. 

Soulmate

Andre drømmer om og søger efter det perfekte match, ”the one and only”, en soulmate, som har den dybe forståelse, møder alle behov og indfrier hede længsler. En partner som har lige præcis de kvaliteter, som gør parforholdet let og ubesværet, frit for alt bøvlet, ævlet og kævlet. Der er dating-sider, som specialiserer sig i at matche folk, så de får den helt rette partner. Der er tests, som skal hjælpe til med at finde den perfekte partner-profil. Alt sammen spiller på drømmen om det perfekte match. 

Måske er virkeligheden, at vi maksimalt får et match på 80%.  

Spejlet

En af de store gaver i et parforhold er, at vi får et spejl forærende. Vi ser os selv i den anden. Den anden spejler vores måde at være på positivt og negativt. Vi mærker, hvad vi gør ved den, vi lever tæt sammen med. I spejlet ser vi os selv udefra og den elskede indefra, hvis vi lytter og tør. Vi får mulighed for at udvikle os og tage livtag med de mønstre og forsvar, vi har med os, og som hæmmer en god kontakt. Parforholdet tilbyder en arena, hvor vi kan øve os på at leve med forskelligheden – både ved at samarbejde og at stå ved os selv.   

Men det kan samtidig være meget skræmmende og gøre forfærdelig ondt. Ikke nemt at stå ansigt til ansigt med sine egne dæmoner. Særligt når de ses i den elskedes smerte! Jeg har i den grad været der selv og sammen med par på pinebænken. Jeg har også set, at det kan være al smerten og besværet værd.  

Flugtveje

Det er sådan set ikke så underligt, at man undervejs, når det gør rigtig ondt, kan tænke, at der da må være en partner derude i verden, som forstår en meget bedre. I kampens hede kan tankerne måske gå tilbage til tidligere kærester eller flammer.  
Ville livet have blevet bedre med ham eller hende?  
Begik jeg en kæmpe fejl, da jeg slog op dengang?  
Så havde jeg måske sluppet for denne pine?  
En flirt på arbejdspladsen eller et andet sted kan også være en dulmende drug. 

Måske kan man få lyst til helt at opgive projekt parforhold og bare få det bedste ud af livet på egen hånd. Men dybest set er det måske alt sammen flugtveje, vi søger for at slippe for den nødvendige smerte, der er forbundet med udvikling sammen. 

Angst for udvikling eller mangel på gode match?

Der skal to til en tango og nogle gange, må vi erkende, at match´et bare ikke er godt nok. At grundlaget ikke er til stede for at få kærligheden til at vokse og blomstre. Men vores tid lider nok mere af angst for udvikling end mangel på gode match.