Skal jeg sige ja til mig selv eller de andre?

– om spændingen mellem integritet og samarbejde


Det er knageme ikke nemt!
Så har man lige sat sig sofaen med en kold øl for at se lidt god bold i TV, og så kalder konen for at få hjælp til at pumpe cyklen!

I en familie udspiller der sig en stadig konflikt. På den ene side er der mig med mine behov, mine ønsker, mine grænser, mine forventninger og på den anden side de andre i familien, som jeg må samarbejde med for at få fællesskabet til at fungere.

Ja til mig selv eller de andre?

Integritet er at sige ja til sig selv – at sørge for, at man er sig selv i familien og i parforholdet. At tage hånd om egne behov og ønsker.
Men på den anden side er der samarbejdet i familien. De andre har også ønsker og behov, som kalder på, at man siger ja til de andre. Og her kommer konflikten mellem hensynet til mig selv og hensynet til de andre. Den kendte familieterapeut, Jesper Juul, kalder dette for konflikten mellem integritet og samarbejde.

My way or the highway

Hvis man kun tager hensyn til sig selv, står de andre af. Ingen gider at lege med én, som kun vil havde det hele på sin egen måde. My way or the highway! Det bliver en rigiditet uden fleksibilitet over de andres behov i familien. For mange år siden havde jeg et par i terapi, hvor han elskede at surfe. Tiden på havet var hans åndehul. Når vind og vejr var til det, tog han af sted uden hensyn til eventuelle andre planer i familien. Nu var vejrforholdene jo perfekte. Det måtte hans kone da kunne forstå. Hun havde svært ved at stå ved egne behov og endte ofte med en følelse af, at hendes behov og planer var sekundære og ubetydelige. I parterapien fik hun modet til at sige det højt, og han forstod pludselig, hvor ondt det kunne gøre på hende, når han skrottede alle deres planer for at prioritere sit surfbrædt.
Hvis man ikke har øje for sin partner og de andre i familien og deres behov, kan det føre til konflikter, isolation og ensomhed.
Udfordringen er at lytte og øge sin forståelse for de andres signaler og behov. 

Hensynsbetændelse

Hvis man på den anden side kun tager hensyn til de andre, mister man sig selv. Man ender med at lide af hensynsbetændelse og oversamarbejder med de andre i familien. Fordi konflikter ofte føles ubehagelige, kan man i den bedste hensigt lukke ned for sig selv. Der er mange ord for denne dynamik – sluge kameler, feje under gulvtæppet, konfliktskyhed, passiv-aggressiv – men fælles for dem alle er at de beskriver et forsøg på at undgå konflikter og redde den gode stemning. Men det koster!
I yderste konsekvens ender man med at blive utydelig, nedtrykt eller bitter. Udfordringen er at lytte til sig selv og tage egne grænser og behov alvorligt.

Velkommen til linedansen – både sig og sammen

Nøglen er at leve i spændingsfeltet mellem integritet og samarbejde. At tage vare på sig selv men også give noget til samarbejdet i familien. At tage hensyn til sig selv men også tage hensyn til de andre. Det er en løbende forhandling og balancegang. Nogle gange forsømmer vi os selv, andre gange har vi glemt at se, høre og tage de andre alvorligt i familien. Det gælder om at kunne være både sig og sammen – for alle i familien.

Velkommen til linedansen…

Læs mere:
Konflikter, som får hjertet til at styrtbløde
I lysten stiger solen op
Bestilling af terapi