Forandringer, som virkelig er prisen værd

Der sad vi alle sammen i rundkreds, psykologer, præster, terapeuter og andet godtfolk. Kredsens midtpunkt, vores lærer og supervisor, Bent Falk, teolog, psykoterapeut og forfatter, kiggede på os med sine kloge, skarpe øjne med hovedet lidt skrå. Nu vidste vi, at der kom noget vigtigt. 
– There´s no free lunch.  
Typisk Bent! Altid en lille smule gådefuldt til at begynde med. 
Og så fortsatte han:
– De fleste går i terapi for at få en forandring i deres liv uden at betale prisen. De vil have et par hurtige råd og et quick-fix, så det ubehagelige og pinefulde kan gå væk i en fart. Men forandring har altid en pris. 

Mange går i terapi for at få en forandring i deres liv uden at betale prisen. Men forandring har altid en pris og ofte er den værd at betale!
Mange går i terapi for at få en forandring i deres liv uden at betale prisen. Men forandring har altid en pris og ofte er den værd at betale!

Skal jeg virkelig også gøre mig umage derhjemme?

No free lunch. Ingen gratis middag. Kærlighed koster. Bents kloge ord fik mine tanker til at kredse om et par, som havde banket på min dør til præsteboligen for at få hjælp for år tilbage, da jeg stadig var ret ung og grøn. 

– Skal jeg virkelig også gøre mig umage derhjemme?  
Jeg glemmer ikke smerten i øjnene på hende, mens hun prøvede at holde sammen på sig selv. Ud strømmede en fortælling om, at hun med sin kontante og direkte form havde stødt en del kolleger fra sig og var blevet misforstået. En forstående chef var kommet hende til undsætning og havde hjulpet hende af sted på kurser i selvudvikling og relationskompetence. Det havde virket. Nu gik det meget bedre. 

Men lige over for hende sad en partner, som netop havde fået modet til at indrømme, at han var lige så medtaget af hendes koleriske stil som kollegerne på arbejdet. Og nu stod det pludselig klart: Hun måtte også gøre sig umage derhjemme med at få sagt tingene på en måde, så hendes elskede ikke stivnede og trak sig ud af kontakten. 

Umage giver mage

At ændre ødelæggende mønstre, skabe en god hverdag og bevare gnisten og varmen i forholdet kræver en helhjertet indsats. Kærlighed koster! Eller som Tor Nørretranders siger: Umage giver mage. 

Når vi har ondt i vores forhold, håber vi ofte, at vores partner vil indse, at han/hun skal lave noget om. Fuldt forståeligt. Men det er jo sådan, at der skal to til en tango, og at begge parter har brug for at se på, hvordan dansen er kommet ud af takt, og hvordan de kan finde ind i rytmen og musikken igen sammen. 

Prisen kan være mange ting

Prisen kan være mange ting. At jeg må stå mere ved mig selv, sætte grænser og måske tåle den andens kritik eller vrede. At jeg må lære at stoppe talestrømmen, så den anden kan komme til. At jeg må lære at åbne mig, selv om jeg måske kommer fra en baggrund, hvor man ikke har talt om følelser.  At jeg må blive mere undersøgende på, hvordan min partner har det og give mere af mig selv. 
De forandringer er virkelig prisen værd! De får gang i dansen og musikken derhjemme i hverdagen. Det slår alt!  

Samlivssammenbrud og skilsmisse koster helt vildt! Derfor burde vi i den grad gøre os umage i parforholdet, så nedslidning forebygges, og kærligheden får de bedste vækstbetingelser.

Hvordan er det at være dig lige nu?

De fleste søger terapi for at få nogle tips og redskaber til at opnå en forandring:
Kan du ikke give mig nogen redskaber til at håndtere min teenage-datter?
Jeg har brug for en strategi til at takle min vrede.
Giv os nogle tips til, hvordan vi kan få det bedre i parforholdet.
Forandring begynder faktisk ikke med at ændre adfærd og lave om på tingene. Forandring begynder med at blive opmærksom på, hvordan det er at være ”dig” og “jer” lige nu.
Det kaldes den paradoksale forandring. For det er jo paradoksalt, ja nærmest ulogisk, at forandring begynder med, at blive rigtig opmærksom på sig selv, og det der er på spil i livet lige nu. Og med opmærksomheden også mærke det, der er. Ofte er meget fejet under gulvtæppet i forsøget på at overleve. At gå ind i smerten rummer meget hjælp i sig selv. Det kan være forløsende og gøre dig et ton lettere bagefter.

Et generobret liv

Når du har set og mærket, hvordan det er at være dig, har du en grund at stå på – og forandringen er allerede begyndt – både i dit eget liv og i dit parforhold. For nu kan du mærke, hvad du har brug for, hvad du ønsker og træffe nye valg med et autentisk afsæt i dig selv. Nu har du generobret dit liv og kan begynde at navigere mod det liv, som giver mening for dig. Terapi og parterapi handler om at ledsage andre i denne proces.


Læs mere:
Kærlighedskurven – sådan rammer par bunden og finder vejen op igen
Min drøm: At leve i en udviklende relation
Bestilling af terapi