Tillykke med dit sammenbrud

om at ramme sin bund

Det er utroligt, hvad vi som mennesker kan bære af smerte, ensomhed og selvsvigt. Mange af os har en ukuelighed, som får os til at rejse os igen og igen fra livets overgreb, kampe og sår.  For at beskytte os selv bygger vi forsvar, som bliver gode venner i kampen for at overleve.

Velkendte forsvar er at arbejde som en gal, gå amok i fitnesscenteret eller løbe fra det hele i maraton. Andre forsvar er at trøstespise, skifte kæresten ud eller sofaen, isolation, misbrug af alkohol, piller, porno og sex – listen er lang.

Fortvivl ikke! Dit sammenbrud kan blive til nye livsmuligheder. Når dine forsvar bryder sammen, bliver du sårbar, menneskelig og elskelig.
Fortvivl ikke! Dit sammenbrud kan blive til nye livsmuligheder. Når dine forsvar bryder sammen, bliver du sårbar, menneskelig og elskelig.

Forsvar – gode venner eller dårlige kammerater?

Fælles for alle forsvar er, at de er destruktive. Det er gode venner, som virker hjælpsomme men i sidste ende bliver dårlige kammerater. Så dårlige, at man kan ramme sin bund.

At ramme sin bund er en skræmmende oplevelse af, at de gamle forsvar ikke virker længere. Pludselig kan man ikke holde angsten, panikken og fortvivlelsen tilbage længere. Det er, som om kan ikke holde sammen på sig selv. Hjertet banker, det trykker for brystet, en knude i maven og tankemylder. Der kommer en følelse af, at bunden er gået ud af en, at man ikke længere kan bære sig selv. At man ikke længere kan tage sig sammen og mande sig op til en ny runde i livet. Bunden er nået!

På bunden opstår nye livsmuligheder

Hvor paradoksalt det end kan lyde, så kan det være lige her, at muligheden for skabe varige forandringer i livet, er til stede. Bund-oplevelsen kan skabe den motivation, der skal til for at gå nye veje mod det, der er det gode liv for den enkelte. Når dine forsvar bryder sammen, er det skræmmende og ubehageligt. Men det kan også for alvor gøre det nødvendigt at få set dæmonerne i øjnene, tage hånd om usikkerhed, mindreværd og selvhad. Ved bunden kan døren åbnes for at få talt højt om det mest sårbare og skamfulde, som tynger og trætter. At komme ud af skammens tavshed og få delt smerten med andre letter byrden. Dybere og mere trygge bånd til nære og kære kan knyttes.
Ved bunden opstår nye livsmuligheder. Derfor er det faktisk ikke upassende at sige: Tillykke med dit sammenbrud!
Har du ramt bunden, så søg hjælp! Ingen kan gå den vej alene.

Læs mere:
Kærlighedskurven – sådan rammer par bunden og finder vejen op igen
I lysten stiger solen op
Bestilling af terap