Lille spejl på væggen der, hvem er skønnest i verden her? Mange ser sig i spejlet og bryder sig slet ikke om, hvad de ser. Indeni er der en stemme, som fortæller, at de er mislykkede, forkerte og mindreværdige. Deres selvværd skrumper. Lige meget, hvor meget de anstrenger sig og opnår alt muligt godt og rosværdigt i livet, bliver den kritiske stemme indeni ved og ved: Dur ikke!
Vi kalder dette fænomen for dårligt eller lavt selvværd. Det er i reglen noget, som kommer ind med opvæksten – gennem mangel på kærlighed, bekræftelse, varme, smil, knus og rummelighed. Kritik, mobning, kulde, hårdhed, tavshed, ligegyldighed og overdreven vægt på præstation er alt sammen kilder til lavt selvværd i barndommen. Og er det først kommet ind, er det forbandet svært at komme af med igen. Det kan føles som en skæbne.
Forskel på selvværd og selvtillid
Selvværd må ikke forveksles med selvtillid, som handler om vores kunnen – evner og præstationer. Selvværd handler om vores væren – om at føle sig okay, at have værdi som den person, man er. Man kan godt have masser af selvtillid, shine på alverdens scener og føle sig helt, helt forkert indeni samtidig. Elton John, den engelske musiker og sanger, fortæller blandt andre om, hvordan han et helt liv har kæmpet med et lavt selvværd samtidig med, at han har fejret store musikalske succeser som få andre.
Selvværd vokser ved at vise sårbarhed
Hvordan kan man få mere selvværd? Jeg tror ikke, vi kan få selvværd nok. Og jeg tror heller ikke, der er en nem vej til mere selvværd. Det er hårdt arbejde! Men her er et par bud, som måske kan give mening.
Psykoterapeuten, Helle Brinch, siger i et nummer af magasinet, Psykologi, at hun ikke tror, at selvværd er noget, vi kan fylde på udefra eller få mere af ved, at andre bekræfter os. Hun ser selvværdet vokse som en direkte konsekvens af, at turde vise sin sårbarhed. At stå ved usikkerheden. At sige sin følelse af skam, ubehag, uro og frygt højt. Jeg tror, Helle Brinch har en virkelig god pointe.
Det, vi siger højt, fylder som regel mindre. Og når man står ved følelsen af mindreværd over for andre, finder man ud af, at man ikke dør af det. Det, der føles så farligt, viser sig ikke at skræmme andre væk. Tværtimod! Vi er som mennesker mest elskelige, når vi viser sårbarhed. Dem, der shiner, høster beundring, anerkendelse og måske en hel del misundelse. Men dem, der viser sårbarhed og usikkerhed, kan vi ikke lade være med at holde af og føle dyb sympati med. At være menneskelig, sårbar og elskelig hænger uløseligt sammen.
Selvværd vokser, når jeg handler efter mine værdier
Familie- og parterapeuten, Jesper Juul, foreslår en anden vej til øget selvværd. Han hævder, at selvværdet vokser, når vi handler i overensstemmelse med vores værdier. Værdier er vores indre overbevisning om, hvordan vi selv og andre bør være i verden på en ordentlig og smuk måde. Lavt selvværd får mange til at overskride deres egne grænser, handle stik imod egne værdier og lade andre tromle dem ned – som regel for at få andres ros, anerkendelse og accept. Man bliver en behager. Resultatet er, at selvværdet og selvrespekten slides endnu mere op. Hvis man i stedet begynder, at mærke godt efter, hvad der egentlig føles okay og ikke føles okay, og handler derefter, vokser selvværdet lige så stille. Til at begynde med kan det være svært bare at mærke sig selv, og hvad der er okay. Men det kommer i roen, mærkes i kroppen, som en følelse af velvære og stolthed: Det her kan jeg være bekendt over for mig selv, det her er i orden!
Der er sikkert flere veje til mere selvværd. Men dette var et par forslag, som måske kan være et vitamintilskud til dig, som kæmper med den kritiske stemme indeni.
Læs mere:
I lysten stiger solen op
Tillykke med dit sammenbrud
Bestilling af terapi